Обсесивно-Компулсивно разстройство – Що е то?

Спомняте ли си „МОНК“ с неговия забавен и налудничав главен герой, гениален и ексцентричен? Всички ние имаме своите малки чудатости в навиците и поведението, даже често ги намираме за привлекателни. Когато обаче излязат извън контрол, ставайки интензивни и натрапливи, когато превземат съзнанието ни против волята ни, когато се превърнат във всепоглъщащи ритуали, които превземат съзнанието ни със завладяващи чувства на страх и тревожност, тогава се случва нещо по-сериозно.

Обсесивно – компулсивното разстройство е доста често срещано, хронично и дълготрайно, характеризиращо се с неконтролируеми, повтарящи се мисли – мании, при които човек чувства желание да повтаря отново и отново.

Обсесии и компулсии

ОБСЕСИИТЕ са повтарящи се мисли и пориви,или образи, които предизвикват силен страх, тревога и безпокойство. Сред тях откриваме страх от: мръсотия, бактерии, микроби, смърт на близък или собствена, самонараняваме, отрова, болест, секс, религия или агресивни/убийствени мисли към околните.

КОМПУЛСИИТЕ са повтарящи се стереотипни действия, ритуали или мисловни операции, като подтикът към тях е непреодолим, а липсва и осъзнаване на тяхната безмисленост и прекомерност. Сред тях най-чести са прекомерно миене или почистване на дома, компулсивно броене, подреждане на определени предмети или вещи. При някои пациенти с ОКР съществуват и двигателни тикове като примигване, гримаси, движение на очите или рамената.

Живот и лечение на обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-Компулсивно разстройство

Силно се нарушава качеството на живот, наблюдава се нерядко и злоупотреба с алкохол или опиати, в опит да се намали тревожността.

Смята се, че като основни фактори за появата на обсесивно – компулсивно разстройство са генетичната предразположеност на фона на тревожни родители и роднини, мозъчни механични увреждания, алкохолизъм и други.

Съвременното лечение на обсесивно-компулсивно разстройство включва комбинация от  лекарствени продукти и психотерапия. Първите се назначават единствено и само от специалист психиатър след проведени тестове и изследвания. Ползите от терапевтичния процес са неоспорими, като при някои пациенти отменят необходимостта от лекарства.

Обсесивно-Компулсивно разстройство - Станислава Иванова, Психолог и психотерапевт
ЗАПИШЕТЕ ЧАС СЕГА!

Здравейте, аз съм Станислава и съм психолог, консултант по психотерапия и интелект – тренер. Вярвам, че всеки от нас разполага с вътрешния ресурс да осъзнае и разреши своите трудности и дерзания.

Как помагам?

Всяка сесия е с продължителност 60 минути.

Това е личното, защитено и уютно място за клиента. Основният фокус е съсредоточаване и разрешаване на житейски  казуси и трудности. Със задълбочаване и изследване в дълбочина на преживяванията, личните качества и взаимоотношения се навлиза дълбоко в терапевтичния процес.  Опознаването на скритите модели, нагласи, емоции, убеждения дават възможността на клиента да подобри значително качеството си на живот.