Какво е Хипохондрия?

Хипохондрията  е вид тревожно разстройство, което се характеризира с прекален страх и тревога за здравето. Този страх е ирационален и обсебващ, а страдащите непрекъснато посещават лечебни заведения и специалисти, подлагат се на болезнени процедури, за да докажат наличието на болестно състояния. На практика хипохондрията  е страх. Страх от болести и свързаното с тях лечение, операции и дори смърт. Парализиращ страх, далеч от обективната и реална опасност.

Какво е Хипохондрия?     

Хипохондрия

Кого засяга ?

При хипохондрията се наблюдава тенденция да се прояви между 20 – тата и 30 – тата година от живота и засяга поравно и мъжете, и жените. Често състоянието се проявява след заболяване на близък роднина или приятел. Би могло и да се прояви и като вторично заболяване от депресия или генерализирано тревожно разстройство.

       Състоянието е мъчително, защото  хипохондрикът се върти в тежък порочен кръг, измъчван от постоянни и тежки мисли, агонизирайки ден след ден. В резултат на мъчителната тревожност страдащият губи апетит, съня си, вероятно е и често главоболие. Хипохондрията често се превръща в опустошителна мания, която унищожава безпощадно страдащия. Бързият достъп до здравна информация в мрежите, създава възможност за образовани медицински решения и услуги, право на избор и специалист, но за хипохондрика те са катастрофални.

Причина за Хипохондрията

       Точна и ясна причина за хипохондрията засега не е известна, но е установено, че страдащите имат нисък праг на болка, и появата на неприятно телесно усещане, дава необходимия „сигурен“ знак за сериозно заболяване. В допълнение към това се наблюдава и ясно изразена самокритичност и перфекционизъм. Семейната анамнеза от тревожни и хипохондрични родители създава идеалния „релационен терен“ за развитие на хипохондрията, ако към това се добави и сериозно заболяване от детството, смърт на близък, особено, ако е млад човек, се получава идеална коктейлна рецепта.

       Често хипохондрикът пристъпва в лекарския кабинет с установена диагноза и с измъчено изражение си тръгва, заради поредната „грешна“ преценка на лекаря.

Терапия при Хипохондрия

       Терапията е чудесен метод за третиране на хипохондрията, като в първите сесии се залага особено много на намаляване на тревожността, последва осмисляне на симптомите и тяхната проверка в реалността. Постигането на качествен и спокоен живот, е ясно постижима цел.