Панически атаки

Запази час

 за индивидуална сесия и поучи 10% отстъпка ОТ ПЪРВИЯ ЗАПИСАН ЧАС

запиши час

Паническото разстройство е състояние на силна тревожност, което протича с панически страх и с множество вегетативни прояви, известни като паник атаки. Обикновено продължават от 10 минути до час и са свързани с мощно изхвърляне на адреналин и кратковременно повишаване на артериалното налягане. Най-честите симптоми са: замайване, изпотяване, виене на свят, ускорен пулс, сърцебиене, гадене, изтръпване на крайници, страх от полудяване и страх от смърт, безсъние, объркани мисли, мравучкане по тялото.  Паническата атака сама по себе си не е животозастрашаваща, въпреки субективното усещане на пациента. Качеството на живот обаче рязко се влошава и отразява на професионалната и личната сфера.

            Паническите атаки могат да се проявят следствие на други тревожни състояния като фобии, социална тревожност, хипохондрия, депресия, обсесивно компулсивно  разстройство и други. Като отговор на паническия страх, страдащите започват да избягват социалната среда, близките си, напускат работата си и често  изпадат в пълна изолация. В самото начало на паническите атаки, пациентът е твърдо убеден, че проблемът е физиологичен, но безкрайните изследвания отхвърлят съмненията.

            Възможно ли е лечението на паническите атаки? Отговорът е категорично ДА. Работата е продължителна, упорита и силно зависи доколко са пренебрегвани симптомите. Лекарите често предписват медикаментозно лечение, чиито резултат е по-скоро потискане на последствията, а не симптома. Без психотерапия, без промяна на ситуацията и средата, дори с употребата на съвременни фармакологични средства, ефектът не е устойчив.