Неврози

Запази час

 за индивидуална сесия и поучи 10% отстъпка ОТ ПЪРВИЯ ЗАПИСАН ЧАС

запиши час

Неврозата е наречена „болестта на цивилизацията“. И няма човек, който да не е имал невротични симптоми, поне един път през живота си. Като официално понятие е възприето от Зигмунд Фройд за обозначаване на заболяване, чиито симптоми сигнализират за проблемно детство,което от своя страна е изтласкано на заден план. Невротичните разстройства биват няколко основни вида: тревожни състояния, фобии и истерия. Всички хора в момент на заплаха ,реагират с борба или бягство, но при хората с невроза техните реакции са преучвеличени, спрямо това, което ситуацията налага. Точните причини за неврозата все още се търсят, но надделява мнението за комбинация от различни фактори, като наследственост, минали събития и травми,  биохимичен дисбаланс и други.

Тревожни разстройства  – това са субективните усещания за надвиснала опасност и заплаха. В нормални граници тя е част от живота и има здравословна защитна функция, защото осигурява възможност организма да се справи сам. Тревожността се превръща се превръща в сериозен проблем и пречи на нормалното функциониране на организма. Това е най-разпространения тип невроза и се характеризира с главоболие, загуба на съня, избухливост и раздразнителност, намалена издръжливост във физически и емоционален план. Наблюдавани са  и промени във вегетативната нервна система – тежест в гърдите, диария с присвиване в корема, промени в половия живот, лека температура, световъртеж, лепкави ръце и сухота в устата. Голямата опасност при тревожните разстройства е преминаването в панически разстройства, генерализирано разстройство, фобия, обсесивно –  компулсивно разстройство или хипохондрия. Възникват социални затруднения  като проблеми в комуникацията, намалена работоспособност, отказ от работа или пътуване. Доказана ефективност има психотерапия,арт терапия  в комбинация с медитация и релаксация.

Фобийни разстройства– Думата Rhobia произлиза от древногръцкия Phobos , която ще рече страх. Но фобията не е просто страх, а натраплив и необоснован, сковаващ страх от лица, животни или ситуации.Фобийния  страх възниква най-често от реален опит на преживяване или споделеност. Страхът възниква дори само като си представим обекта или субекта, причинител на фобията. Тези мисли и представи, могат да придобият натраплив и измъчващ характер в една по-слаба или по-висока степен. Например страха от височина за 90% от хората е преодолим, с избор на жилище на нисък етаж. Ала за останалите 10% дори само мисълта за десетия етаж води дори до блокаж и ужасяващ страх.Очевидно силно податливи на фобийния страх са чувствителните и емоционални хора, които имат повишена тревожност и психически реакции. Наследствеността оказва силно влияние на фобиите. Появата на фобията е подобно на възникване на чувството за страх, само, че в единия случай е оправдан и рационален, а в другия неоправдан по логична причина, който предизвиква усещане за ужас и паника, а в някои случаи може да доведе до ускоряване на пулса, гадене, виене на свят, изтръпване на крайници, топли и студени вълни по тялото, слабост, повръщане,диария и други. С подходящата и навременна намеса на специалист, фобиите биха могли да бъдат премахнати. А  за пълното им отстраняване успешно работят набор от психотерапевтични методики.

Истерии – Вид невроза, възникваща от завишени или дълго задържани нива на интензивна тревожност.  Страдащият загубва контрол над емоциите и действията си. Хистерията и нейните придобити в присъствието на публика“. Този проблем се свърза с невъзможността, човек да се адаптира и преодолее хронична психотравма, която обикновено се отразява на тялото му. Пристъпите обикновено се проявяват на публични места. Обикновено от този проблем страдат чувствителни хор а с ярко и богато въображение, търсещи внимание и харесване от околните. Тъй като те не смеят да утвърдят сами себе си и личността си пред околните, изтласкват в несъзнаваното, което не приемат и така го преобразуват в телесни симптоми. А те могат да бъдат нарушаване на зрението, намален слух, мравучкане, невъзприемчивост към болка, трудности при равновесие, гърч, говор , трудно уриниране, моментни парализи и други.

Истериците не припадат внезапно със загуба на съзнание, а бавно, постепенно като остават в съзнание през цялото време. Действието се развива през деня пред свидетели. При голяма част от пациентите състоянието е краткотрайно и бързо обратимо. Голяма част от симптомите. При жените хистеричната нагласа може да се прояви в почти крещяща интонация, целяща внимание, чувство за парене във влагалащето, мнима бременност, топли и студени вълни.  При мъжете поради завишената лична самооценка в контраст с околните се отразява в преждевременна еякулация, силна раздразнителност и мнителност, безразборен секс с цел себедоказване, променливо настроение, апатия, често внезапно озлобление и заядливост.

                На помощ при хистерията идва психотерапията, в съчетание с йога практики, медитация, понякога и антидепресантите.